Utnytt hagen med bod eller anneks
Har du for lite plass inne, kan du bygge mer ute. Her er din guide til redskapsboder, anneks, lysthus og hagestuer.
Har du bestemt deg for å kjøpe en utebod til hagen? Her er fem viktige tips du bør sjekke ut før du handler.
Foto: Palmako
Du finner boder i flere prisklasser. De mer påkostede har tykkere dører, mer solide dørkarmer, kraftigere hengsler og bedre låsesystemer. Oppbevarer du verdifulle gjenstander i boden, kan slike detaljer være verdt investeringen.
Våre boder har plantegninger tilgjengelig. For å enkelt se hvor stor bod du kan sette opp, kan det være et tips å legge fire planker i en firkant for å visualisere bodens størrelse i hagen. Innreder du smart med hyller og kroker får du plass til mye mer enn du tror. Skal du primært lagre gressklipperen og en snøfreser, trenger du ca 4-6 m2. Du bør på forhånd også sjekke hvor stort du kan bygge på eiendommen før du må søke, og hva som eventuelt må nabovarsles.
Uteboder og hytter skal ikke settes direkte på bakken. De må stå i vater på fast og tørt fundament. Bruk gjerne lecablokker og en ramme av trykkimpregnert tre. Slurver du her, kan dører og vinduer bli skjeve og vanskelige å åpne.
Uteboder og hytter leveres uten takbelegg. Husk derfor på å sette opp takshingel på handlelisten. Den kan du kjøpe i pakker og de festes enkelt med hammer og stifter – det er nødvendig for å gi deg et tett og værbestandig tak.
Materialene leveres ubehandlet, så sett av tid til grunning og maling. Gjør det like grundig som på husveggen! Med grunning, maling og godt vedlikehold holder uteboden seg pen lenge. Selv den dyreste boden forfaller uten stell.
Foto: Palmako
Har du for lite plass inne, kan du bygge mer ute. Her er din guide til redskapsboder, anneks, lysthus og hagestuer.
Plassering, lengde og høyde på levegg avgjør om du kan bygge uten å søke om tillatelse.