Byggevarehus i butikk og på nett!
1

Handlevogn

Produkter (1)

  Sum:
  Frakt:
  discount
  Totalsum:
  Herav mva:

  Montere kledning

  Kledningens oppgave er å beskytte huset mot vær, vind og skader, men for å ha en sikker og funksjonell vindtetting i yttervegg, må det monteres vindsperre. Den monteres på stendere og bindingsverk før utvendig kledning og innvendig isolasjon.

  Les også: Alt du trenger å vite om utvendig kledning

  Spikring

  En huskeregel når man skal montere kledning er at man skal spikre kledningen slik at den kan bevege seg mest mulig fritt. Spikerne må aldri gå gjennom to overlappende bord, og ikke bruk flere spikre enn nødvendig. Spikrene skal ikke slås så lang inn at spikerhodet bryter overflatehinnen på kledningsbordene; det kan føre til vannansamling og utvikle råteskader.

  Stående kledning

  Den vanligste typen stående kledning heter Tømmermannspanel. Den utføres normalt med over- og underliggere i samme bredde og tykkelse. Noen liker å bruke smalere underliggere.

   

  Les også: Male huset? Husk at regnvær er godt vaskevær!

  Skjøting av stående kledning

  I utgangspunktet bør skjøting unngås. Hvis man likevel må skjøte, skal skjøting av stående kledningsbord gjøres midt på spikerslag. Skjøten skal skjæres i en fallende vinkel på 15-20 grader. Se illustrasjon.

  Avslutning av panel mot horisontale vannbrett og mot bakken

  Kapp kledning som går ned mot vannbrett med såkalt dryppnese (vannet renner av). Bruk en håndsirkelsag til å skråskjære endene av bordene i en vinkel på 15-20 grader, slik at bordene får dryppnese nederst. I hulrommet nederst må det alltid monteres inn et stengsel for å unngå at smådyr kommer inn bak kledningen.

   

  Les også: Dagens maling, beis og dekkbeis er noe helt annet enn for 50-60 år siden

  Liggende kledning

  Liggende kledning må ha vertikale spikerslag for feste. For å sikre god nok lufting og drenering bak panelet, må du ikke montere lekter som er en mindre enn anbefalt. Det er viktig at første bord er rett og plant. Bordet vatres opp og spikres fast med en spiker i hvert spikerslag i nedre tredjedel av bordet.

   

  Vennligst vent