Byggevarehus i butikk og på nett!
1

Handlevognen

Produkter (1)

  Sum:
  Frakt:
  discount
  Totalsum:
  Herav mva:

  Legge lister

  Ved planlegging og innkjøp av materiale må du huske at litt av lengden ofte går bort i kapp. Det lønner seg derfor å kjøpe litt ekstra når du skal legge lister. Trelister som ikke er lagret i romtemperatur bør akklimatiseres minst 48 timer før montering. Husk at tre er et levende materiale. Det vil derfor forandre seg ved endret luftfuktighet og temperatur.

   

  Les også: Listverk rammer inn dører og vinduer 

  Vær nøye

  Det sjeldent at rom er helt rette i vinklene. Regn alltid med litt tilpassing, ikke minst etter gjærsaging. Uforsiktig spikring medfører ofte sprukne lister. Vi anbefaler forborring nær kanter og i enden på furulister. Eikelister skal alltid forborres.

  Taklist

  Prinsippet for montering av taklist er i hovedsak det samme som for fotlist. Gjæring av profilerte hulklister til taket krever stor nøyaktighet. Listen har to rette flater som må ligge mot gjærkassens bunn og side.

   

  Les også: Overgangslister er en praktisk og pen løsning for alle typer overganger på gulv

  Kapping

  Taksiden på listen skal ligge ned i gjærkassen slik at bunnen blir taket og siden blir veggen. Listen må holdes godt fast ved kapping. Prøv deg frem med små listebiter og avskjær. Da blir gjæringen riktig og du unngår svinn. Dekorklosser sages til på lengden og monteres i hjørnene først. Deretter måler du opp taklistene og monterer de mellom klossene.

  Lister i skråtak

  Det finnes en rekke spesiallagde lister som kan benyttes til de fleste takvinkler. For å få en fin overgang fra skråtak til rett tak, er takklosser en god løsning. Ved bruk av standard taklist, prøv å høvle eller skjære til baksiden av en bit avskjær til denne passer mot flatene. Gå deretter gradvis frem med selve listen til den passer.

   

  Les også: Ferdigbehandlet og grunningsmalt listverk gir et perfekt resultat

   

  Legge fotlist: Trinn for trinn

  Dette trenger du:

  Listverk, dykkertspiker, lengde ca. 3x tykkelsen til list og eventuelt hjørneklosser

  Verktøy

  Hammer, dor, sag, høvel, vinkel, blyant, vater, meterstokk, gjærsag og arbeidskrakk.

   

  1. Legg listene på gulvet og pass på at de ligger ned til gulvet hele veien. Hvis de ikke gjør det så må du merke av og justere forsiktig med en høvel. På liggende panel og stående glattpanel gir listing seg selv. 

  2. Panel med over- og underligger kan avsluttes mot inntrukken list, så slipper man lusing. Panelet kan også lektes ut så listen blir liggende på baksiden. 

  3. Listene gjærsages i utvendige og innvendige hjørner. Eventuelt kan listene sages i 90 grader for bruk av klosser. Bruk en stabil gjærsag og godt anlegg. Lange lister må støttes godt ved gjæring.

  Et utvalg listverk

  Vennligst vent