1

Handlevognen

Produkter (1)

 • Produkter
 • Pris per enhet
 • Antall
 • Enhet
 • Pris inkl. mva
  Sum:
  Frakt:
  discount
  Totalsum:
  Herav mva:

  Velge maling

  Ny teknologi og etterspørsel etter miljøvennlige alternativer har ført til et større og bredere utvalg av maling. Sørg for at du velger riktig maling før du starter malearbeidet hjemme. 

   

  Før du velger maling og setter i gang er det noen ting du må avklare. Det første er hva slags overflate du skal male. Er det en ubehandlet overflate? Er det treverk? Mur? Metall? Skal du for eksempel male panel, behøver du kvistlakk eller sperregrunn for å hindre kvae og harpiks fra å sive ut og lage merker i malingen på sikt. Spør om hjelp på ditt nærmeste MAXBO-varehus for å avklare om du trenger grunning eller nedmatting før du skal male.

   

  Les også: Prøv å innrede ett eller flere rom i hjemmet med din favorittfarge

  Velge maling

  Når det grunnleggende er avklart, er det på tide å velge maling. Tidligere var maling enten vannbasert eller oljebasert. I dag er de aller fleste malinger vannbasert og malingens egenskaper er minst like gode som før.

   

  Vannbasert maling har akryl som bindemiddel og vann som fortynningsmiddel. Fordelene er mange. Det er bra for miljøet, godt for inneklima, har kort tørketid (som reduserer støv i malingen) og malingen gulner ikke med tiden, slik oljemaling gjør. Pensler og utstyr kan du skylle og rense i rent vann. Ettersom tørketiden er såpass kort kreves rett teknikk og godt utstyr for å få et pent resultat.

  Det finnes fortsatt noe oljemaling, men det blir stadig mindre brukt siden egenskapene til vannbasert maling er like gode. Dagens oljemaling fremstilles ved hjelp av ny teknologi og med nye bindemidler. Det gjør at man må oppdatere maleteknikken, selv om malingens utseende fortsatt blir det samme.

  Du velger maling med utgangspunkt i underlag, ønskede egenskaper (f.eks. at det tåler mye vask) eller glansgrad. På MAXBO får du hjelp til å velge riktig maling med utgangspunkt i ditt behov.

   

  Les også: Dette betyr fargekodene

  Helsevennlig maling

  Skal du velge helsevennlig maling finnes det gode alternativer, og Norges astma- og allergiforbund har en oversikt over maling de anbefaler. De helsevennlige malingene har lite lukt og inneholder ikke farlige løsemidler. Malingen er fremstilt for å kunne brukes der man må være ekstra påpasselig med inneklima, som hos gravide, småbarnsfamilier og allergikere. Sjekk ut dette på forhånd.

   

  Les også: Som mye annet, er forberedelser viktig når du skal male gulv

  Våtromsmaling

  Skal du male bad eller annet våtrom må du sørge for å bruke maling som er egnet for dette. Denne typen maling har en viss glans, og motstand mot vanngjennomtrengning. Det er laget et sett med produkter som er utviklet spesielt for å møte krav til vanntetthet og miljø. Disse produktene er våtromssparkel, våtromsgrunning (med lim i ett), våtromstapet og våtromsmaling. Malingen er spesielt laget for å avvise vann og har soppdrepende midler i seg. Husk å lese bruksanvisningene nøye for å sikre deg at du påfører produktet korrekt og unngår vannskader.

  Epoxymaling

  Denne malingen egner seg godt til spesielle formål, for eksempel til gulv i industrilokaler, på altaner, kjellergulv, garasjegulv, vaskerom og liknende. Malingen danner nemlig en vannfast og sterk film som står godt mot de fleste kjemikaler og løsemidler. Den er også luftsvak og vanntynnbar, med høy glans og stor slitestyrke. Den kan brukes på tidligere malte flater, og finnes i en rekke farger. Malingen er ikke egnet til gulv som er i bevegelse, som heltre, og har også noe lav motstand mot syrer. 

  Glansgrader

  Det er ingen fastbenevnelse for glansgrad, og dette varierer mellom produsenter. Derfor er det viktig at du har dette i mente hvis du kjøper maling fra ulike merker. En enkel huskeregel er at jo lavere nummer, jo mindre glans.

   

  Lysforhold og underlag avgjør hvilken glansgrad du bør bruke. En glatt overflate kan bli pen med glanset maling, mens en med skjøter, skraper o.l. kan bli mer synlig med glanset maling. Matte overflater er bedre egnet til å skjule ujevnheter, og oppleves generelt som dypere og jevnere i fargen.

  De vanligste glansgradene:

  -Matt: 02, 03 og 05

  -Halvblank: 25, 30, 35 og 40

  -Helblank: 70, 80 og 90

  Vennligst vent