Byggevarer i butikk og på nett!
1

Handlevogn

Produkter (1)

  Bestillingsverdi:
  discount
  Frakt:
  Totalsum:
  Herav mva:

  Har du en rabattkode? Den kan du legge til i kassen

  gå tilbake

  Hvordan velge farge? 

  Det er vanskelig å velge farge til et rom. Farger påvirker oss og vår romfølelse. Forsøk å tenke helhet, og velg farger som harmonerer.

  Helhet er et stikkord, og uavhengig om det er et nybygg eller en brukt bolig, bør du ta hensyn til gulv, innredning og interiør når du skal velge farge. Enten du ønsker farger som går ton-i-ton, eller en mer kontrastrik fargepalett, er det viktig å velge kombinasjoner som harmonerer.  I tillegg anbefaler vi at du tenker på rommets lysforhold, størrelse og bruksområde.

   

  Les ogsåDette betyr fargekodene

  Én fargetone trenger ikke å være kjedelig

  Det trenger ikke å være kjedelig å kun velge én fargetone. For av denne fargetonen kan du få mangfoldige nyanser, som gir et hav av virkemidler å spille på. Hva er din yndlingsfarge? Bruk den for det den er verdt!

   

  Prøv å innred ett eller flere rom i hjemmet med din favorittfarge. Bruk alle mulige avskygninger og nyanser av den. Bland matte og blanke overflater, grove og fine strukturer, mønstre og ensfargede flater – her er det kun fantasien som setter en stopper for alle variasjonsmulighetene.

   

  Hva med å bruke små detaljer som bilder, service eller en blomstervase til å skape spenning og variasjon i fargenyansene?

  Nabofarger 

  Ved bruk av nabofarger kan du skape et kraftfullt uttrykk med sterke farger, et mystisk uttrykk med mørke nyanser eller et rolig uttrykk ved bruk av farger fra kvartsirkelen.

   

  Nabofarger er farger som ligger nært hverandre på fargesirkelen, og som har et harmonisk og godt forhold til hverandre.

   

  Les også: Få "nytt" soverom på fem timer!

  Slik påvirker fargene deg

  Gult er en farge som stimulerer oppmerksomheten vår og gjør oss opplagte og konsentrerte. Gult passer godt i nordvendte, solfattige rom fordi fargen gir varme og inntrykk av et solstreif. Gult vil virke stimulerende på arbeidsrommet.

   

  Blått er en beroligende og avstressende farge. Den maner til ro, alvor og kjølig distanse. I varme og solrike rom passer svalende blått perfekt. Det passer også godt til kjøkken og bad der det vil virke friskt og delikat. Denne fargen er også egnet for soverom.

   

  Rødt er en farge som stimulerer og aktiviserer og setter fart på adrenalinet. Hjertet slår faktisk kraftigere når vi eksponeres for rødfarge, derfor er det også dramaets og lidenskapens farge. Passer godt i rom der mennesker møtes. I spisestuen, i entreen eller gangen.

   

  Grønt er en nøytral farge og påvirker oss svært lite, samtidig som den oppleves som behagelig. Grønt er en rolig og god farge. Kanskje dette skyldes at grønt er naturens farge? Fargen egner seg godt i arbeidsrom, bibliotek eller andre rom der du skal roe litt ned.

   

  Hvitt kan du bruke som kontrast for å fremheve lyse pasteller eller andre farger du har valgt til rommet. Bruk hvitt i taket, på lister eller nærliggende vegger.

   

  Les også: Dette er neste års fargetrender preget av

   

  Sjekk alltid fargen i dagslys

  Rommets naturlige lysforhold kan være avgjørende når du skal velge farge. Alle lyskilder vil påvirke fargen, og farger vil se forskjellige ut avhengig av været og kunstige lyskilder. Sjekk derfor alltid fargen i dagslys, uten direkte sollys.

   

  Nordvendte rom har mindre tilgang på naturlig lys, og får en kjøligere tone som utgangspunkt. Kalde farger kan lett oppleves som for kalde, derfor anbefaler vi varmere farger med enten rødt eller gult.

   

  Sørvendte rom har som regel mye naturlig sollys, og varme farger kan nesten bli for mye av det gode. Unngå de varmeste fargene, ellers kan du stort sett gjøre som du vil.

   

  Østvendte rom har morgensol og har varmere lys enn det nordvendte. Blått blir ikke for kaldt, men gult blir heller ikke for varmt. Slå deg løs og velg din yndlingsfarge!

   

  Vestvendte rom har ettermiddagssol med lys og varme. De fleste vil foretrekke en kjøligere farge på veggene.

   

  Les også: En hvitmalt himling vil «løfte» taket og visuelt gi inntrykk av at rommet er større.​ 

   

  Skal jeg velge lys eller mørk farge?

  Til lite rom:

  • Bruk lyse farger
  • Velg lyse gulv
  • Unngå for mange farger i samme rom
  • Unngå tapet med store mønstre
  • Unngå store gardiner og la vindusflatene være åpne
  • Sørg for god belysning

  Til stort rom:

  • Bruk varme farger
  • Bruk tekstiler
  • Ha gulv av tre eller andre lune materialer
  • Bruk belysning til å lage rom i rommet

   

  Kilde: Sett farge på det. Boksenteret. Kari Osvold.

  Vennligst vent