– klart du kan

Finn din butikk

For lagerstatus og åpningstider

Handlevognen

Produkter (1)

 • Produkter
 • Pris per enhet
 • Antall
 • Enhet
 • Pris inkl. mva
  Sum:
  Frakt:
  discount
  Totalsum:
  Herav mva:

  Male taket

  Taket rommer mange muligheter. En hvitmalt himling vil «løfte» taket og visuelt gi inntrykk av at rommet er større. Det gir også en jevn lysspredning, og står nøytralt til alle typer farger på veggen.

  Ønsker du farger i taket kan de fleste takmalinger blandes i lyse farger. Vil du heller ha mørkere farger i taket, er det greit å vite at dette vil gi inntrykk av at taket er «lavere». I rom med stor takhøyde kan du skape en lunere følelse ved å bruke farge i taket. Bruk da gjerne en fargetone som ligger nær veggens farge.

   

  Les ogsåDette betyr fargekodene

  Male taket - det viktige forarbeidet

  Sluttresultatet blir aldri bedre enn forarbeidet. Det gjelder også når man skal male taket. Ikke minst er det viktig om du skal male tidligere malte tak på nytt. For å unngå at fett, flekker og smuss males inn, og deretter blør gjennom malingen (som gir skjolder), bør man alltid vaske taket før man maler. Den enkleste og raskete måten er å bruke en tak- og veggmopp i mikrofiber. Dersom taket er skittent anbefales husvask med riktig blandingsforhold. Vri så opp moppen i rent vann og dra raskt over for å skylle.

   

  Les også: Som mye annet, er forberedelser viktig når du skal male gulv

   

  Skal du male flere flater, eller tapetsere, er det lurt å begynne med taket. Slik unngår du malingssøl på veggene, og slipper å beskytte dem.

   

  Husk å dekke til møbler med plast. Dekk også til hele gulvet, ikke bare langs kantene som når man maler vegger. Gamle hull etter lamper og liknende kan tettes med overmalbar akryl («malerfug») før du går i gang med å male. 

  Riktig maling  

  Takmalinger er de matteste malingene i sortimentet. Grunnen er at matt maling skjuler svake ujevnheter i underlaget, og skjøter i påføringen. Når vi maler med rull, vil man typisk påføre mer maling under de første strøkene, enn de siste. Disse ujevnhetene vil den matte malingen skjule, og selv hobbymalere får et godt sluttresultat.

   

  Les også: Sørg for at du velger riktig maling før du starter malearbeidet hjemme. 

   

  Vannbasert maling tørker fort. Maler du tynne strøk vil den tørke enda fortere. Det betyr at du må jobbe raskt for å få en strøken finish.

   

  For å male trenger du en malingsrulle. Den skal ha en litt mindre bust enn malingsrullen man bruker til vegg. Det gir mindre struktur. For å jobbe raskt, og unngå skjolder, er det en fordel å bruke et forlengerskaft. Slik kan du male raskere, samtidig som du med avstand til det du skal male lettere kan oppdage feil.

  Ulike tak

  Hvilket tak man har vil ha betydning for hvilken maling man bruker, og hva man må gjøre før man begynner å male taket. Ubehandlede takplater må grunnes med tre-/panelgrunning før de males. Malte og lakkerte takplater grunnes for god heft før de males. Plater belagt med plast- eller vinylfolie grunnes med sperregrunn.

   

  Pusset tak uten skader males med en takmatt maling. For riss og sprekker i murte tak gjelder det samme som for platetak. Sparkling vil gi en annen struktur, men prøv for eksempel med en sandsparkel. Blir struktur- og glansforskjellene likevel godt synlige, er underlagsduk løsningen. Bruk matt maling i platetak også.

   

  Har du panelt tak (himling) står du langt friere. Da kan blank maling gi liv til rommet med spennende reflekser. Men en matt maling kan også brukes. Husk at det blir best resultat med to strøk.

   

  Les også: Et lyst tak får rommet til å se større og luftigere ut.

  Vennligst vent