Byggevarer i butikk og på nett!
1

Handlevogn

Produkter (1)

  Bestillingsverdi:
  discount
  Frakt:
  Totalsum:
  Herav mva:

  Har du en rabattkode? Den kan du legge til i kassen

  gå tilbake

  Male taket

  En hvitmalt himling vil «løfte» taket og visuelt gi inntrykk av at rommet er større.  I rom med stor takhøyde kan du skape en lunere følelse ved å bruke farge i taket.

  De fleste takmalinger kan blandes i ulike fargenyanser. En hvitmalt himling står nøytralt til alle typer farger på veggen. Men vil du har mørke farger i taket anbefales det at du velger en fargetone som ligger nær veggens farge. 

   

  Les ogsåDette betyr fargekodene

  Det viktige forarbeidet

  For å unngå at fett, flekker og smuss males inn og gir skjoler, bør man alltid vaske taket før man maler. Den enkleste og raskete måten er å bruke en malingsklar engangsmopp. Da kan overflaten males umiddelbart etterpå.

   

  Les også: Som mye annet, er forberedelser viktig når du skal male gulv

   

  Skal du male flere flater, eller tapetsere, er det lurt å begynne med taket. Slik unngår du malingssøl på veggene, og slipper å beskytte dem.

   

  Husk å dekke til møbler med plast. Dekk også til hele gulvet, ikke bare langs kantene som når man maler vegger. Gamle hull etter lamper og liknende kan tettes med overmalbar akryl («malerfug») før du går i gang med å male. 

  Riktig maling  

  Takmalinger er de matteste malingene i sortimentet. Grunnen er at matt maling skjuler svake ujevnheter i underlaget, og skjøter i påføringen. Når vi maler med rull, vil man typisk påføre mer maling under de første strøkene, enn de siste. Disse ujevnhetene vil den matte malingen skjule, og selv hobbymalere får et godt sluttresultat.

   

  Les også: Sørg for at du velger riktig maling før du starter malearbeidet hjemme. 

   

  Vannbasert maling tørker fort. Maler du tynne strøk vil den tørke enda fortere. Det betyr at du må jobbe raskt for å få en strøken finish.

   

  For å male trenger du en malingsrulle. Den skal ha en litt mindre bust enn malingsrullen man bruker til vegg. Det gir mindre struktur. For å jobbe raskt, og unngå skjolder, er det en fordel å bruke et forlengerskaft. Slik kan du male raskere, samtidig som du med avstand til det du skal male lettere kan oppdage feil.

  Ulike tak

  Hvilket tak man har vil ha betydning for hvilken maling man bruker, og hva man må gjøre før man begynner å male taket. Ubehandlede takplater må grunnes med tre-/panelgrunning før de males. Malte og lakkerte takplater grunnes for god heft før de males. Plater belagt med plast- eller vinylfolie grunnes med sperregrunn.

   

  Pusset tak uten skader males med en takmatt maling. For riss og sprekker i murte tak gjelder det samme som for platetak. Sparkling vil gi en annen struktur, men prøv for eksempel med en sandsparkel. Blir struktur- og glansforskjellene likevel godt synlige, er underlagsduk løsningen. Bruk matt maling i platetak også.

   

  Har du panelt tak (himling) står du langt friere. Da kan blank maling gi liv til rommet med spennende reflekser. Men en matt maling kan også brukes. Husk at det blir best resultat med to strøk.

   

  Les også: Et lyst tak får rommet til å se større og luftigere ut.

  Vennligst vent