– klart du kan

Finn din butikk

For lagerstatus og åpningstider

Handlevognen

Produkter (1)

 • Produkter
 • Pris per enhet
 • Antall
 • Enhet
 • Pris inkl. mva
  Sum:
  Frakt:
  discount
  Totalsum:
  Herav mva:

  Hvordan male dør og vindu

  Sollyset bryter ned overflaten, regn fukter opp ubeskyttet treverk og raske temperatursvingninger kan føre til at treverket sprekker. Derfor bør du undersøke tilstanden minst en gang i året. Se etter spor av råte, avflassing, rustangrep, kitt som løsner og fuktmerker. Sjekk også at tetningslistene holder tett.

  Male dør og vindu – spesialmaling

  På den utvendige kledningen kan du velge mellom beis, dekkbeis eller maling. På vinduer og dører kan du velge beis, dekkbeis, olje eller spesialmaling for vinduer og dører. Spesialmalingen gir en hardere overfalte enn vanlig beis/maling. Bruker du vanlig maling, vil det ofte medføre vinduer som går tregt og er vanskelige å bruke. Spesialmalingen tar best vare på utsatte konstruksjoner, og benyttes altså også på dører. Malingen kan blandes i alle farger.

   

  Les også: Sørg for at du velger riktig maling før du starter malearbeidet hjemme. 

   

  Det benyttes samme type grunning for vinduer og dører som for vegg. Vi anbefaler pigmentert grunning under dekkende toppstrøk og transparent under beis og olje. Det er viktig å påføre tilstrekkelig filmtykkelse av farge på grunningen. Faren med grunning i samme farger er at man dropper et toppstrøk, og med det får betydelig mindre holdbar behandling.

   

  Les også: Dette betyr fargekodene

  Male vindu

  Når du skal male vindu, skal du male både karm, fals, kant og lister. Tetningslisten skal ikke males. Dersom du maler gamle vinduer med kitt, skal du male over kitten og 1-2 mm inn på glasset for å sikre at vann ikke kan trenge ned mellom glass og ramme.

   

  Det kan lønne seg å skaffe en vinduspensel til detaljarbeidet, fordi denne er spisset slik at det er enklere å male presist. Maskeringsblad kan også være et praktisk hjelpemiddel. For å unngå fuktvandring innenfra og ut i treverket, er det viktig at vinduene er godt behandlet på innsiden. Vi anbefaler bruk av hansker.

   

  Les også: Dagens maling, beis og dekkbeis er noe helt annet enn for 50-60 år siden

  Slik vedlikeholder du malte dører og vinduer 

  1. Dekk til vindusflatene, og vask med Kraftvask. Skyll godt med rent vann, og la det tørke.
  2. Fjern all løs maling og kitt med skrape.
  3. Slip bort porøst tre, korning 100.
  4. Dersom vindu/dør er ubehandlet, påføres et tynt lag grunning. Maling kan påføres når grunningen har tørket i henhold til produsentenes anbefalinger. Ved hardt og glatt treverk kan det lønne seg å slipe lett med slipepapir for å sikre god vedheft.
  5. Vinduene/døren males med 2-3 strøk, avhengig av dekkevnen. Stryk malingen godt ut. Puss lett mellom 1. og 2. strøk med 1890-240 korning. Avstøv med tørr mikrofiberklut.
  6. Vi anbefaler totalt 3 strøk med maling, pluss ev. grunning. Sørg for at malingen dekker godt. Alt endeved skal mettes godt med maling. Mal kant og fals 2 strøk.
  7. Rust på vinkeljern, hasper og andre metalldeler bør stålbørstet og grunnes med grunning tilpasset metallflater (2 strøk).

  Ytterdør i teak/edeltre 

  Dører i teak eller edeltre leveres behandlet med teakolje. Den har gode trekonserverende egenskaper, og gjør overflaten værbestandig. Dørene bør behandles med teakolje, edeltreolje eller tilsvarende, to til tre ganger i året. Ikke glem dørens fire kanter. Vær oppmerksom på at teakolje lukter mye løsningsmiddel og har moderat værbestandighet. Edeltreolje er derfor et bedre alternativ mange steder. Edeltreolje finnes i ulike glansgrader og med UV-filter. For vanlig rengjøring, bruk et vanlig oppvaskmiddel, for eksempel Zalo eller Husvask. 

   

  Les også: Male huset? Husk at regnvær er godt vaskevær!

  Vennligst vent