Byggevarer i butikk og på nett!
1

Handlevogn

Produkter (1)

  Bestillingsverdi:
  discount
  Frakt:
  Totalsum:
  Herav mva:

  Har du en rabattkode? Den kan du legge til i kassen

  gå tilbake

  Hvordan forstå fargekoder?

  Fargekoder systematiseres i NCS for å sikre at alle, fra forbruker til produsent og forhandler, snakker om samme farge. Dette må du vite om fargekoder før du kjøper maling.

  Natural Color System (NCS) beskriver farger etter en definert standard. Lærer du deg denne, kan du enkelt finne igjen den samme fargen overalt hvor de benytter samme fargesystem.

  Slik knekker du fargekoden

  La oss bruke fargekoden S 1040 – Y20R som eksempel. Koden er satt sammen av to ledd:

  1040 – sier noe om forholdet mellom hvitt, sort og kulør
  Y20R – beskriver kulør

   

  Kulørheten sier noe om mengden grunnfarge i en blandingsfarge. Når kulør dominerer, er fargen kraftig og intens.

  Nyansetriangel - første ledd i NSC

  Forholdet mellom sort, hvit og kulør beskrives som nyansen i en farge. De ulike nyansene er ordnet i et såkalt nyansetriangel. Trekanten viser hvordan kuløren spes ut fra full kulør, slik at sort eller hvit dominerer.

  Maks kulør er plassert til høyre på triangelet (C). Fargen toner ut mot hvit i øverste hjørnet (W), og mot sort i nederste hjørne (S).

   

  NCS-fargekoden uttrykker dette i prosent. Tenk deg at sort + kulør + hvitt = 100%. Er første del av koden 1040 vil det si at nyansen har 10% sorthet og 40% kulør. Da er det igjen 50% hvithet. Det er altså hvitheten som uteblir fra koden.

  Kulørtonekretsen - andre ledd i NCS

  I kulørtonekretsen er grunnfargene ordnet med en bokstav: Y for gult, R for rødt, B for blått og G for grønt. Denne bokstaven finner vi i andre ledd i fargekoden (Y20R). Som tidligere nevnt ligger alle blandingsfargene med glidende overganger mellom hovedfargene.

   

  Tar vi like deler gult og rødt, får vi oransje med koden Y50R. De vil si at det er 50% rødt i det gule. Dersom man synes fargen blir for rød kan man prøve fargekoden Y20R. Da er det 20% rødt i det gule, som betyr at fargen har 80% gult i seg.

  Les også: En hvitmalt himling vil «løfte» taket og visuelt gi inntrykk av at rommet er større.​ 

  Slik bruker du fargekodene

  Ved å bruke fargekoder kan du gjøre flere vurderinger. Ut fra første ledd kan du vurdere om nyansen er slik du vil ha den. Hvis tallet for sorthet er høyt så får fargen en mørk, grålig nyanse.

   

  Ut fra andre leddet kan du vurdere om kuløren er slik du vil ha den. Hvis tallet for kulørhet er høyt så er det en sterk signalfarge. Dersom tallene for både sorthet og kulør er lave er det en lys og lett farge.

   

  Ved å endre tallene kan du konstruere akkurat den fargen du er på jakt etter. Resten ordner blandemaskinen hos Maxbo!

  Kjekt å vite!

  Dersom andre ledd i koden er erstattet med en N betyr det at fargen kun er en blanding av sort og hvitt. N står for nøytral.

   

  Vennligst vent