1

Handlevognen

Produkter (1)

 • Produkter
 • Pris per enhet
 • Antall
 • Enhet
 • Pris inkl. mva
  Sum:
  Frakt:
  discount
  Totalsum:
  Herav mva:

  Fargekoder: Hvordan knekke koden 

  Fargekoder systematiseres i Natural Color System, NCS, som gjør det mulig å uttrykke ulike farger med en kode. Systemet sikrer at alle, fra forbruker til fargehandler og interiørarkitekt, snakker om samme farge.

  Slik knekker du fargekoder

  La oss bruke fargekoden S 1040 – Y20R som eksempel. Koden er satt sammen av to ledd:

  1040 – sier noe om forholdet mellom hvitt, sort og kulør
  Y20R – beskriver kulør

   

  • Kulør

  Kulør er grunnfargene gult, rødt, blått og grønt. I NCS-systemet ligger blandingsfargene som en glidende skala mellom grunnfargene.

   

  • Kulørhet

  Når kulørheten dominerer er fargene kraftige og intense, som for eksempel knallblått.

   

  • Nyanse

  Nyanse beskriver forholdet mellom sorthet, hvithet og kulørhet i en farge. I NCS-systemet er nyansene ordnet i et nyanse-triangel (se lenger ned i artikkelen).

   

  • Sorthet

  Når sortheten dominerer er fargene mørke og dype, som for eksempel marineblått.

   

  • Hvithet

  Når hvitheten dominerer er fargene lyse og lette, som for eksempel pastellblått.

   

  Les også: Sørg for at du velger riktig maling før du starter malearbeidet hjemme. 

  Nyansetriangelet - første ledd i NCS-koden

  For å forstå første ledd i koden må du bruke Nyansetriangelet. Maks kulør er plassert i spissen til høyre. Fargen toner ut mot hvitt i øverste hjørne og mot sort i nederste hjørne. Trekanten forteller hva som skjer med kuløren når den spes ut fra full kulør, slik at sorthet eller hvithet dominerer.

   

  NCS-fargekoden uttrykker dette i prosent. Tenk deg at sort + kulør + hvitt = 100%. Er første del av koden 1040 vil det si at nyansen har 10% sorthet og 40% kulør. Da er det igjen 50% hvithet. Det er altså hvitheten som uteblir fra koden.

   

  Les også: Prøv å innrede ett eller flere rom i hjemmet med din favorittfarge

   

  Kulørtonekretsen - andre ledd i NCS-koden

  I kulørtonekretsen er grunnfargene ordnet med en bokstav: Y for gult, R for rødt, B for blått og G for grønt. Denne bokstaven finner vi i andre ledd i fargekoden. Som tidligere nevnt ligger alle blandingsfargene med glidende overganger mellom hovedfargene.

   

  Tar vi like deler gult og rødt, får vi oransje med koden Y50R. De vil si at det er 50% rødt i det gule. Dersom man synes fargen blir for rød kan man prøve fargekoden Y20R. Da er det 20% rødt i det gule, som betyr at fargen har 80% gult i seg.

  De fire hovedfargene har hver sin bokstav. Mellom ligger blandingsfargene med koder som uttrykker blandingsforholdet.

   

  Les også: En hvitmalt himling vil «løfte» taket og visuelt gi inntrykk av at rommet er større.​ 

  Slik bruker du fargekodene

  Ved å bruke fargekoder kan du gjøre flere vurderinger. Ut fra første ledd kan du vurdere om nyansen er slik du vil ha den. Hvis tallet for sorthet er høyt så får fargen en mørk, grålig nyanse. Ut fra andre leddet kan du vurdere om kuløren er slik du vil ha den. Hvis tallet for kulørhet er høyt så er det en sterk signalfarge. Dersom tallene for både sorthet og kulør er lave er det en lys og lett farge. Ved å endre tallene kan du konstruere akkurat den fargen du er på jakt etter. Resten ordner blandemaskinen hos MAXBO!

   

  Skal du velge pensel eller rull?

  Vennligst vent