Hopp til innholdet
Maxbo
  • Tjenester
  • Kundeservice
  • Kundeklubb
  • Merker
Gjør det selv

Bygg utekjøkken på en helg

Er du en av dem som drømmer om et utekjøkken? Med de riktige forberedelsene og godt verktøy er dette et prosjekt du klarer på en helg.

Er du en av dem som drømmer om et utekjøkken? Med de riktige forberedelsene og godt verktøy er dette et prosjekt du klarer på en helg.

– Det viktigste er at du planlegger godt, og at du tar deg god tid når du måler opp og kapper materialer. Da går monteringen mye raskere, og du sikrer deg et godt resultat, sier Kevin Myrå fra Maxbo Proff Byggeplasstjenester.

Kevin er utdannet tømrer, og har bygget utekjøkkenet du ser her.

Myrå forteller at det aller viktigste når du skal bygge et utekjøkken, er at du velger materialer som tåler vær og vind. Trykkimpregnert er et trygt valg, men du kan også bruke Royalimpregnert, Kebony eller annet tre beregnet for utvendig bruk.

Under ser du hvordan vi bygget utekjøkkenet steg for steg – både med og uten vask.

Les også: Slik velger du riktig grill

Bilde til venstre: Utekjøkken uten vask
Bilde til høyre: Utekjøkken med vask

Steg 1: Planlegging og kapping

Lag deg en tegning med nøyaktige mål. Da vet du hvor lang hver enkelt del skal være, og du slipper å gjøre feil. Et tips er å gjøre unna all kapping på forhånd, slik at du kan konsentrere deg om byggingen, tipser eksperten.

– Bredde og dybde kan du tilpasse til den tilgjengelige plassen. For mange er det naturlig med en arbeidsbenk som er ca 60 cm dyp. Det tilsvarer omtrent dybden på en kjøkkenbenk inne. Har du planer om å montere vask i utekjøkkenet, må du sjekke at det blir plass til kummen, sier Myrå.

Når du skal kappe til spilene, tipser snekkeren om at det er lurt å kappe én spile i riktig lengde og merke den med «MAL». Da bruker du alltid den samme spilen som mal når du kapper resten. Bruker du ulike spiler som mal, er det fort gjort å få en variasjon på noen millimeter i lengden.

– Har du en kappsag bør du også ha et stativ, så du får løftet den opp i riktig arbeidshøyde. Da får du støtte til materialene, slik at kappingen går mye raskere, og det er mye bedre for knær og rygg enn å kappe på gulvet, sier Myrå.

Trenger du en god kapp- og gjærsag? Da er dette et godt alternativ!

Les også: Bygg din egen terrasse

Valg av festemateriell og verktøy

Vi anbefaler skruer, ikke spiker, når du monterer utekjøkkenet. Det finnes mange ulike typer, men til trykkimpregnerte materialer anbefaler vi kvalitet A2 (rustfrie) eller A4 (syrefaste). Det er valg av materialer som bestemmer hva som er best å bruke, men hvor du bor spiller også inn. I kystnære områder eller andre områder med hardt vær bør du velge syrefaste skruer.

Les også: Den lille gressklipperguiden

Liste over materialer

Vårt utekjøkken skal stå mot en husvegg, og vi har derfor valgt å bygge uten bakvegg. Det er 180 cm i bredden, ca 80 cm i dybden (hvorav benkeplaten er ca 73 cm) og ca 200 cm i høyden.

Justert lekt/rekke furu 48x073 kl.1 Cu-imp

Justert lekt/rekke furu 36x048 kl.1 Cu-imp

Terrassebord Cu-impregnert furu 28x120 kl.1 NTR klasse AB

Mft

Terrasseskrue xlnt c4 4,5x55 a200 utvendig senk t20 fiberkutt

Mft

Treskrue utv xlnt c4 5,0x80 a100 senk hode t25 mft2000

Steg 2: Reisverk

Når du har kappet materialene, starter du med montering av reisverket. Vårt utekjøkken er 180 cm bredt. Derfor har vi laget tre like deler som brukes som reisverk, et slags skjelett for utekjøkkenet. De tre delene fordeles slik at det er én på hver side, og én midt på. Vi har valgt å ha spiler på sideveggene. Da får vi en stilig avslutning i samme stil som bakveggen.

– Det er lurt å montere spilene på sideveggene før du monterer opp selve reisverket. Da sparer du mye tid, og hvis du har små variasjoner i lengden på spilene er det mye enklere å justere dette når delene fortsatt ligger flatt, tipser Myrå.

Les også: 3 steg til sesongklar terrasse

Det kan være greit å være to personer når du skal skru sammen de tre delene. Fest en spile nederst der bakveggen skal være, så holder delene seg oppreist mens du starter med nederste hylle. Pass på at alt blir helt vinkelrett når du skrur det sammen.

TIPS! Dersom du gjerne vil kunne flytte på utekjøkkenet, er det lurt å montere på hjul.

Steg 3: Hyller og benkeplate

Reisverket er på plass, og det er på tide å starte med hyller og benkeplate. Vi har valgt å bruke terrassebord. Det finnes ulike typer terrassebord, og det finnes også spiler med ulike behandlinger. Dersom du vil beise eller male utekjøkkenet er det supert å bruke vanlig impregnerte materialer til hele utekjøkkenet.

TIPS: Hvis du vil ha flere hyller i utekjøkkenet, må du huske å sette av plass til en bøtte under vasken for å samle opp avløpsvann. Du kan selvsagt også montere ordentlig sluk, men det er litt mer omfattende.

Steg 4: Bakvegg

Nå er det tid for å montere bakveggen. Bruk et passende avstandsstykke mellom hver spile. Vi har brukt kortsiden av et langt vater, andre bruker kortsiden av en spile. Gjør det du synes blir penest! Det viktigste er å få jevne mellomrom mellom spilene.

– For å sikre at spilene fordeles jevnt over bakveggen, er det enkleste å montere spiler øverst, nederst og midt på bakveggen. Da kan du fordele resten av spilene jevnt over de to delene av flaten. Har du satt en avstand du har brukt på sideveggene, blir det penest å ha samme avstand på hele utekjøkkenet, tipser snekkeren.

Steg 5: Montering av vask

Når du skal montere vasken, er det enklest å legge den opp ned og tegne rundt. Så måler du deg frem til midten av hullet. Fest en skrue i midten, og trekk en hyssing med en blyant i enden ut fra skruen. Da kan du enkelt måle deg frem til en litt smalere ring, som blir en centimeter eller to smalere enn ytterkanten av vasken. Da får du perfekt passform når vasken skal på plass. Skjær ut hullet med en stikksag.

Vi monterte en ordentlig kran på vårt utekjøkken. Dersom du ønsker en litt enklere løsning, kan du med fordel velge en strålepistol som kobles rett på vannslangen. Bor et hull i benkeplaten til vannkran eller strålepistol – så er det nye utekjøkkenet klart til bruk!

 

– Det er viktig å huske på at man ikke har lov til å slippe ut avløpsvann rett i naturen. Derfor trenger du en bøtte eller liknende under vasken dersom du ikke kobler på et sluk, forklarer Myrå.

Se flere bilder fra prosjektet

Alt du trenger for å bygge utekjøkken

Har du lyst på et utekjøkken – men foretrekker å la noen andre stå for byggingen? 

  • Krifon

    Utekjøkken Parma 3-deler sort

Viktig å tenke på når du velger farge til terrassen

Foto: Jotun Trebitt Naturlig 90029 sølvgrå

Elektrisk, gass- eller kullgrill?

Maxbo

  • Butikker og åpningstider
  • Kampanjer
  • Merkevarer
  • Kundeklubb
  • Om Maxbo

Vi tilbyr:

  • Tjenester
  • Tilhengerutleie
  • Verktøyutleie
  • Rådgivning

Hva blir ditt prosjekt?

  • Tips og inspirasjon
  • YouTube
  • Facebook
  • Instagram

Har du spørsmål?

  • Kundeservice
  • Kjøpsbetingelser
  • Personvern
  • Cookies