Byggevarehus i butikk og på nett!
1

Handlevognen

Produkter (1)

  Sum:
  Frakt:
  discount
  Totalsum:
  Herav mva:

  Hvordan montere baderomspanel - trinn for trinn

  Vil du vite hvordan montere baderomspanel selv? Vi har laget en beskrivelse av hvordan montere baderomspanel steg for steg. I vårt eksempel er det brukt baderomspanel fra Fibo-Trespo.

  Husk alltid og les produsentens monteringsanvisning, og følg den om den avviker fra beskrivelsen under. 

   

  Les også: Baderomspanel er et enkelt alternativ og finnes i en rekke ulike varianter.

  Hvordan montere baderomspanel – 25 steg

  1. Panelene må ligge i romtemperatur i tre dager før de tas i bruk. Lenger om de har stått på kaldtlager. Spør da nærmere om tidsbehov på MAXBO ved kjøp.

   

  Les også: Bygge nytt bad? Her er kravene

   

  2. Underlaget må være plant og gi godt spiker-/skruefeste under panelskjøten. Panelene monteres på eksisterende vegg eller på avrettet bindingsverk med senteravstand på 600 mm og horisontale spikerslag med 800mm senteravstand. NB! Ved feste av tunge ting, som for eksempel servant, må det være ekstra spikerslag. 

  3. Start monteringen slik at det siste panelet tilpasses sentrisk over døren. Det får du til ved å tilpasse de to hjørnepanelene på dørveggen. All lengdejustering av panelene foretas mot tak. 

   

   

  Les også: Har du valgt riktig servant og baderomsmøblement? 

  4. Den innvendige hjørneprofilen settes på panelet, og deretter svines panel og hjørneprofil på plass i hjørnet. Panelene erstatter diffusjonstett folie på yttervegg. 

  5. Panelene festes i lodd øverst slik at skruene blir skjult av taklisten. La det være minimum 5 mm avstand opp til taket. Avstanden vil dekkes av taklisten. 

  6. Den innvendige hjørneprofilen festes til stenderen i ferdig borrede og forsenkede hull. 

  7. Neste panel skjæres slik at det passer med neste stender og føres inn i hjørneprofilen. Bergens cirka 2 mm ekspansjon i innvendig hjørnelist. 

  8. Baderomspanelet festes skjult i et ferdig utfrest spor med 200 mm avstand mellom skruene. Nederste skrue må være festet maksimum 20 mm fra bunnen av panelet. Det brukes en spesialskrue, 3,0x35 mm. Kramper og kammet gipsstift 2,3x35 mm kan også brukes.  

  9. Deretter settes panelet på skrå inn mot forrige panel og svinges inn i låsen. 

  10. Med panelet på plass får man en usynlig skjøt som forhindrer at panelet beveger seg fra hverandre. 

  11. Monter de øvrige panelene på samme måte. 

  12. Minimum fugeavstand mellom dryppnese og flissokkel bør være 4-5 mm. På bad uten flissokkel bør avstand fra dryppnese til gulv være 60-80 mm. Åpningen mellom panel og flis forlenges med godkjent fugemasse. Membran under gulv- og sokkelfliser monteres i henhold til Våtromsnormen. Våtromsnormen sier at membran skal påføres veggen minimum 40 mm over flissokkel.

  13. I dusj, bak badekar og evt. andre steder med stor vannpåkjenning skal det brukes sokkelprofil for å få godkjenning i henhold til Våtsromsnormen. Denne monteres i vater før panelet settes på plass. Bruk godkjent fugemasse mellom sokkelprofil og vegg og mellom panel og profil. Ved montering av sokkelprofil over sokkelflis skal det også brukes godkjent fugemasse mellom listen og sokkelflisen. 

  14. Sokkelprofilen gjerdes og monteres i det innvendige hjørnet.

  15. Baderomspanelet skal fuges med godkjent fugemasse i våtsonen. Sett neste panel på skrå mot veggen og påfør fugemassen. Det er viktig at du bruker tilstrekkelig fugemasse. Fugestrengen skal være ca. tykkelsen på en fyrstikk.

  16. Godkjent fugemasse påføres begge sporene i den innvendige hjørneprofilen og settes på panelet. Alle kutteflater og skråbunn skal påføres fugemasse før montering. Se figur 22 og 23. 

  17. Sett panelet med hjørnelisten på skrå inn mot forrige panel og sving inn i låsen.

  18. Fugemassen skal tyte ut i hele panelets lengde når panelene presses sammen. Grå fugemasse anbefales til paneler med grå fresefuge.

  19. Overflødig masse fjernes umiddelbart med fugekloss og renseserviett. Dette etterlater en panelskjøt uten synlig fugemasse.

  20. Panelene festes i lodd øverst slik at skruene blir skjult av taklisten. La det være minimum være 5 mm avstand til taklisten. Avstanden vil dekkes av taklisten.

  21. Den innvendige hjørneprofilen festes til stenderen i ferdig borrede og forsenkede hull.

  22. Det er nå klart til å montere neste panel i hjørnelisten. Tilpass neste panel slik at det passer med neste stender. Overflødig fugemasse fjernes med fugekloss og renseservietter. Fugemassen skal tyte ut i hele panelets lengede når panelene presses samen.

  23. Uttak i panel bør forbores med størst mulig bor for utskjæring. I våtsoner skal det benyttes vanntette gjennomføringsløsninger. Disse har som regel en pakning som sørger for vanntettheten. Se Byggransjens Våtromsnorm 34.010 Valg av membran og overflatebehandling. For montering i tørre soner kan det benyttes en enklere løsning enn i våtsoner.

  24. Neste panel skjæres slik at det passer med stender og føres inn i hjørneprofiler.

  25. Panelene på dørveggen kuttes og tilpasses mot hjørneprofilene, slik at siste panel kommer symmetrisk til døren. Det siste panelet falses i den ene siden slik at skjøten blir pen og festes med stifter og skjules av tak- og dørlister. Vi anbefaler at du bruker hansker, siden panelene kan ha skarpe kanter.

  Vennligst vent