Byggevarehus i butikk og på nett!
1

Handlevognen

Produkter (1)

  Sum:
  Frakt:
  discount
  Totalsum:
  Herav mva:

  Tapetguide for nybegynnere

  Med tapet kan du enkelt skape en personlig og unik stil i hjemmet ditt. Og det er slettes ikke så vanskelig å legge det selv.

  Drømmer du om en tapetsert stuevegg med palmeblader, eller kanskje gi barna et drømmerom med leken tapet på veggene. Under gir vi deg 6 gode tips og råd til hvordan du fjerner og legger ny tapet.

   

  1. Gjør veggen fri for ujevnheter

  Det spiller ingen rolle hvor fint tapetet er, hvis underlaget er ujevnt. Før du gkør noe som helst bør du sjekke at veggene er rette og uten ujevnheter. Disse må i så fall slipe og jevne ut med sparkelmasse. Det samme gjelder for ubehandlede flater som spon og gips.

   

  2. Skal du omtapetsere?

  Det kan faktisk hende at det gamle tapetet kan forbli på veggen, såfremt det oppfyller følgende kriterier:

  • Tapetet kan spaltes: Kjennetegnes av en flik du kan dra i øvre hjørne.
  • Tapetet sitter godt fast og er uten store, løse flak: Vask tapetet først og fjern alle små fliker.
  • Tapetet er av glassfiberstrie: Denne typen tapet er utrolig vanskelig å fjerne, med mindre vevet er løst. Hvis det sitter godt, kan du helsparkle over før grunning.

  Velger du å beholde det gamle underlaget, må du huske å være ekstra nøye med heftgrunning. Da vil det nye tapetet sitte ekstra godt. Har du eldre tekstil- og vinyltapet, anbefales det ofte å fjerne tapetet.

   

  3. Sjekk tapetets produksjonsnummer

  Husk å dobbeltsjekke at alle tapetrullene har samme produksjonsnummer. Mindre forskjeller i tapetene blir først synlige når du står langt unna.

   

  I samme slengen kan du sjekke at alle lokk er tatt av brytere og uttak, samt ta sikringen for å unngå tapetlim eller andre fuktige væsker på el-utstyret.

   

  4. Skjæring og måling

  Her gjelder det å være nøye. Du må først måle opp høyden fra gulv til tak, og legge til 5 centimeter i høyden for å unngå at det blir for lite. Marker dette med en blyant når tapetet når himlingen. Deretter folder du ned tapetrullen og legger kantene likt, før du bretter og skjærer ved blyantmerket. Da vil lengden bli riktig.

   

  Så bruker du et vater eller en loddesnor til å lage en loddelinje fra tak til gulv, der du skal sette på den første tapetlengden.

  Husk: Du begynner alltid i hjørnet, og her skal tapetet ha 2 cm ekstra til neste vegg.

  Siden standard tapetlengde er på 53 cm, legger du altså 51 cm fra hjørnet.

   

  5. Liming og festing

  Limbruken avhenger av tapettypen du har valgt. Fibertapet er definitivt enklest; her limer du hele tapetlengden først, og bruker pensel i hjørner og langs karmer. Bruker du andre typer tapet, gjelder disse reglene:

   

  Vinyltapet m/bakside av papir: Må fuktes med svamp først. Det anbefales å la denne ligge brettet i fem minutter etter fukting.

   

  Papirtapet: Limet legges rett på baksiden før du bretter det og lar det ligge i fred i fem minutter.

  Våtromstapet: Disse bruker du våtromslim på – det kan vi hos Maxbo hjelpe deg med.

   

  Fest tapetet etter loddelinjen du laget, enten helt til taket eller rett utenfor listen, avhengig av hvorvidt listene er fjernet. Deretter stryker du på tapetet, og klemmer ut eventuelle luftbobler med sletteren. Bruk en fuktig svamp til å fjerne lim som kommer ut på sidene.

  Når dette er gjort, kan du fortsette med neste tapetlengde. Husk: Skjøteruller egner seg godt for å glatte ut skjøtene.

  6. Renskjæring

  Til slutt passer du på at tapetet er godt presset inn i hjørnene. Deretter bør du bruke en skarp kniv – for eksempel en hobbykniv – til å renskjære tapet rundt strømuttak eller lignende.

  Vennligst vent