– klart du kan

Finn din butikk

For lagerstatus og åpningstider

Handlevognen

Produkter (1)

 • Produkter
 • Pris per enhet
 • Antall
 • Enhet
 • Pris inkl. mva
  Sum:
  Frakt:
  discount
  Totalsum:
  Herav mva:

  Slik vedlikeholder du peisen

  Rengjøringingsjobben er ikke stor og ved hjelp av riktig fyring, tennbriketter og tynne vedkubber holder du enkelt ildstedet i god stand.

  Jevnlig vedlikehold av ildstedet forlenger ovnens levetid, gir bedre forbrenning og forhindrer brann. Under har vi samlet noen få tips det kan være greit å ta med seg inn i fyringssesongen.

  Bruk feier

  Det er påkrevd å melde inn til brannvesenet når du monterer ildsted, eller utfører endringer. Da blir det satt opp et løp på feiing og tilsyn, noe som tilsier at feieren kommer innom minst hvert fjerde år.

   

  Egenmontasje eller bruk av montører uten godkjenning er ikke å anbefale. Dette kan føre til sprekker og utettheter i pipa som kan forårsake feil brenning og til slutt beksot. I verste fall kan det bli et sikkerhetsspørsmål.

  Ikke bruk tykke vedkubber

  Ved bruk av tykke vedkubber hindrer du varmen i å komme inn til kjernen, noe som fører til at vedkubben blir liggende og ulme. Del tykke vedkubber til størrelsen på en Cola-boks (i diameter). Tynne vedkubber er mer energieffektivt og brenner bedre.

   

  Les også: Dette må du ta stilling til før du kjøper ildsted

  Bruk tennbriketter

  De erfarne feiemesterne bruker tennbriketter som oppfyringsmiddel. Nye ovner er rentbrennende, med små hull som tettes igjen når det slippes ut miljøskadelige partikler. Unngå derfor bruk av papir, malerier, bleier, matavfall o.l. til å varme opp ovnen.

  Fjern sot og belegg

  Annet enn å ta ut bunnen av ildrommet og tømme asken, er det kun glasset du kan gjøre noe med. Bruk et fuktig papir, dypp det i litt aske og gni dette mot sotet på glasset. Du vil få skinnende rene ruter! Er det fortsatt noe som ikke kommer av har det dannet seg beksot.

   

  Beksot er tykt som maling og danner seg vanligvis når du fyrer feil, men forsvinner når du fyrer riktig. Beksot kan også skyldes dårlig lufting og et for stort ildsted i forhold til skorsteinen. Mistenker du at dette er tilfelle bør du kontakte en feier.

  Unngå støvsuging av aske

  Aske kan inneholde glør i opptil tre døgn. Du bør derfor aldri bruke en vanlig støvsuger eller pose til å tømme ildstedet. Legg asken i en metallbøtte utendørs, eller bruk en askestøvsuger beregnet til dette formålet.

  Vær varsom

  Isoleringsplater på innsiden av moderne ildsteder er enkle å knekke. Vær derfor varsom når du legger inn nye kubber eller rengjør ilstedet. Med godt vedlikehold skal en moderne ovn som regel hold i 20-30 år.

  Vennligst vent