– klart du kan

Finn din butikk

For lagerstatus og åpningstider

Handlevognen

Produkter (1)

 • Produkter
 • Pris per enhet
 • Antall
 • Enhet
 • Pris inkl. mva
  Sum:
  Frakt:
  discount
  Totalsum:
  Herav mva:

  Gjerde og stakitt

  Planlegging av gjerde og stakitt

  Når du skal ramme inn tomten din med gjerde eller stakitt er det viktig å tenke gjennom hva som passer hos deg, og tenke helhet i omgivelsene. Det finnes også regler for hvor store gjerder kan være og hvor de kan plasseres. Husk å sjekke hva som gjelder der du bor.

   

  Les også: Belegningsstein bidrar til et vakkert og praktisk uteareal

  Gjerdeelementer

  Hos MAXBO får du ferdige gjerdeelementer i flere størrelser og modeller. Ferdige gjerdeelementer monteres ofte som levegger, og er en rask og enkel måte å skaffe seg et gjerde på. De angitte mål for gjerdeelementer er modulmål, det vil si bredden på leveggen, pluss lysåpningen mellom stolpene. Det effektive mål på hvert enkelt element er altså 1 cm mindre. Det betyr f.eks. at et element med modulmål 180 cm, i virkeligheten er 179 cm. Dette er viktig å huske når du skal bergene avstanden.

   

  Les også: Slik bygger du en terrasse med minimalt behov for vedlikehold

  Tre løsninger for stolpefester

  1. Skal du lage gjerdet selv er det aller enklest å slå gjerdestolpene rett ned i bakken. Bruk da trykkimpregnerte gjerdestolper som er spisset på forhånd. Grav hull til stolpen, fyll rundt med stein som trykkes godt sammen for stabilitet. For enda bedre stabilitet kan du spikre fast et kryss av lekter omtrent der spissingen begynner. På toppen av hullet over steinene, fyller man på med betong. En annen lettvint metode er jordspyd som slås ned i bakken.
  2. En annen og mer stødig variant er å støpe pålene rett ned i bakken. Grav hull der stolpene skal plasseres. Hullet bør være 60-80 cm dypt. I bunnen av hvert hull skal det lages en liten bunnplate av betong, og settes ned et kraftig armeringsjern som peker loddrett oppover. La gjerne bunnplate stabilisere seg før forskalingen settes på plass. Bruk gjerne forskalingsrør i papp med diameter 15-20 cm. Bor hull i stolpen og tre den på armeringsstålet, og fyll forskalingen med betong.
  3. I stedet for å støpe ned hele stolpen som beskrevet ovenfor, kan du støpe ned en stolpesko av galvanisert stål i forskalingen. Stolpen monteres deretter fast i stolpefoten når betongen har herdet. Dersom du har et betongfundament hvor stolpefestet ikke er støpt fast (f.eks. en støpt veranda), benytter du en stolpefot med plate, som festes til betongen med ekspansjonsbolter. Bruk av stolpesko eller stolpefot med plate gjøre det enklest mulig å bytte ut en dårlig stolpe på et senere tidspunkt.

  Gjerdestoplene skal være trykkimpregnert. Alle skårne ender av stolpene bør behandles med et trebeskyttelsesmiddel. Treet må også overflatebehandles, enten av heldekkende maling eller beis. Beis er lettere å påføre enn maling, og finnes i alle fargevarianter. Ta kontakt med din Maxbo-forhandler for mer informasjon.

   

  Les også: Dette kan du bygge i hagen uten å søke kommunen

  Les mer på nett:

  Vennligst vent